Gnózis

2023. február 24. 11:21 - Sátánjézus

A tökéletesség nem unalmas

Avagy írás főleg arról, hogy minél gonoszabb valami, annál egysíkúbb és semmilyenebb, és minél tökéletesebb, annál egyedibb és variálhatóbb

Érdekes módon valami minél több, minél különbözőbb személynek felel meg, annál szegényesebb. Viszont ami minél több, minél különbözőbb léleknek felel meg, az annál gazdagabb. Az első a ,,köz"-dolog, az ,,esélyegyenlő" dolog, a ,,jótékony" dolog, míg utóbbi a kifogásolhatatlan. Az, aminek egy átlagos ember hiszi magát (és amiből a legtöbb átlagos ember sajnos tényleg egészében áll), a színtiszta hazugság, a szellemi inaktivitás, az észrevétlenül kényszerített életellenesség, a divat, szóval az irtandó fos: mindig a többletet kifogásolja, rettegi, gyűlöli, irtózik a szépségtől, a tartalomtól, az objektív (nem demokratikusan, hanem ténylegesen objektív) létjogosultságtól, létjogtól. A lélek ezzel ellentétben a kevéssel elégedetlenkedik, a kinemtöltés, a hiány, a kiterjedetlen, pixeles primitivitás, a kifinomult izgalmak szunnyadása zavarja. A léleknek valóság kell, a polgárnak pedig a valóság minél inkább lecsökkentett verziója. Nem biztos, de tegyük fel, hogy mindenki lélekkel születik: ez esetben a gyenge lelkűekből hamar ki lehet verni az ember alapvető igényeit. A lélek összetaposott, tövig nyesett, megfojtott, lúggal leöntött maradéka ezután egyre jobban csak torzul és torzul. Hamarosan már nem is a jó kell neki, hanem a konvencionalitás által jónak titulált semmivel sem rendelkező semmi. Mondjuk a konvenció ide hülye szó, mert ha a tisztán érkezetteknek, a rontatlanoknak, a befolyásolatlanoknak, az emberi természettel még rendelkezőknek, azaz a gyerekeknek szabályos kínzás- és megfélemlítéskúrán kell átesni, miközben mindig be vannak zárva valahova, és egy percig nem lehetnek szabadok (hogy el is felejtsék, mi az), akkor szó sincs itt semmiféle közmegegyezésről: ami valójában van, az egy száz százalékig erőszakra épülő rémuralom. És akkor a rabszolgaságukról, a haszon nélküli, belül megölő taposómalomról (iskolai tanulás), az alsóbbrendű lényként, a felnőttek szaraként kezeltségükről, és a lélekkel és értelemmel rendelkező képviselőik faragatlan, rosszindulatú, visszamaradott férgek közé zárásáról (köznevelési intézményekben a legtöbb csoport/osztálytárs, óvoda/iskolatárs) még nem is beszéltem.

Szóval vissza az elejére: és minél közelebb érünk egy kategóriában a tökéletességhez, annál végtelenebb verzió van, mert annál több az elem, annál tovább szeletelhető, illetve maga az összkép is fölfelé diverzül, mint egy V betű, vagy akár egy fölfelé gyorsan szélesedő függvény. A tökéletességhez nagyon közel pedig már úgymond matematikailag lehetetlen két azonos szépséget létrehozni, hisz annyi a verzió. A tökéletesség a határtalan minden, ami a ,,minden" szóba sem fér bele.  A tökéletesben a tökéletlenségről: legjobban megértve, értelmezve csak egy fájdalmasan szép dolog, ami értelmileg nem megfogalmazható (Pilinszky: ,,Akár egy gyönyörű egészben, mint egy siralmas töredékben"). Aztán ott van a feszültség, az aktivitás, amihez szorosan kapcsolódik a mindenttartalmazás is (egyébként az előbbihez is szorosan kapcsolódott). Gondolj arra, amikor nem sikerül valami, egyszerűen jó az aktivitásban maradás. Játék, meg persze minden játék. Gondolj a nemsikerülés teljesítménypumpálására, feszítésére is, főleg ahogy egy kapálózó szálat képzelsz el, ahogy próbál elérni valamit. És legjobb magyarázatát a tökéletlenség máslényadta tehetségű művelői, használói, játékosai, mesterei, alkalmazói adják: az évődők. Évődik: Játékosan értetlenkedik, ellenségeskedik. Tökéletlenséget mímelve kellemes feszültséget kelt. (Ez amúgy én voltam, elhatároztam, hogy írok egy jobb definíciót, mint a wikiszótáré. 

Nézd, hogy a vonzó nők mennyire egyformák. Nézd, hogy a szép nők mennyire különbözőek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://satanjezus.blog.hu/api/trackback/id/tr3118056810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
Gnózis
süti beállítások módosítása